lördag, juli 07, 2012

Slutredigering av Jag är visst normal påbörjad

Nu har jag kommit igång med slutredigeringen av Jag är visst normal. Det är den urban fantasy som jag tidigare kallade för Den slutliga lösningen. Tack för alla tips på alternativa titlar förresten! :-)

Det var intressant att läsa den från början til slut och rätt skönt att se att strukturen håller. En intressant sak som jag upptäckte var också alla scener som tillkommit och ändrats i senaste redigeringen. Jag hade outlinen för versionen tidigare när jag såg över kapitelindelningen. Den versionen som outlinen är baserad på var den som jag fick så bra respons på från ett förlag och ändringarna som jag gjorde sedan är baserade på deras kommentarer.

Jag kommer att ändra kapitelindelningen så att kapitlen blir kortare. Nu är de väl långa för en ungdomsbok. Dessutom kommer jag ta bort kapitelnamnen och enbart har nummer. Hur känner du inför att kapitlen har namn? Gillar du det eller störs du av det?

Sedan blir det att gå igenom scen för scen och justera. En del arbete, men förhoppningsvis blir den riktigt bra sedan.

4 kommentarer:

Madde-mamman sa...

Om ett kapitl har titel eller nummer är något jag inte reflekterat över, men om jag tänker efter så kan en titel ge förväntningar om kapitlets innehåll, både på gott och ont, antingen triggar det intresset att fortsätta eller ger den en förväntan som kanske inte uppfylls. Någon form av kapitel-indelning vill jag dock ha, sen om det är titel, nummer eller bara en tydlig markering i layouten spelar mindre roll för mig.

Eva Holmquist sa...

Jag vill också ha kapitelindelning. Tycker att det förenklar läsningen. Titlarna tycker jag är svårt. Inte för att jag retar mig på dem när de är där utan för att det känns som om man riskerar att avslöja för mycket eller att det ger boken ett alltför barnsligt intryck. Det var den senare anledningen till varför jag valt att ta bort dem i Jag är visst normal. De gav inte samma intryck av boken som texten.

Edgrenskan sa...

Det är en smaksak, tycker jag.
I en barnbok kan det vara spännande att ha namn samt en miniillustration till varje kapitel.
I en vuxenbok funkar det oftast bättre med siffror eller varför inte små fetstilade uttryck??

Eva Holmquist sa...

Tack för era kommentarer! :-)
@Edgrenskan Det har du nog rätt i. En av anledningarna att jag väljer att ta bort dem i det här fallet är att jag tycker det andas för mycket av barnbok istället för ungdomsbok. Beror säkert på kapitelnamnen... ;-)