fredag, november 16, 2012

Hur det började

Inspirerad av Kim Kimselius bok Att skriva med glädje (bra bok som bl.a. finns hos adlibris och bokus) tänkte jag skriva lite om hur det var när jag började läsa och berätta historier...

Jag har inget tydligt minne av när jag lärde mig läsa. Det jag minns är hur jag satt på bussen med mamma och läste alla reklamskyltar för jag kunde inte sluta läsa. Mamma har berättat hur jag en dag vid kvällsläsningen tog boken från pappa och sa: "Nu ska jag läsa för dig." och läste hela boken högt. Det jag minns är hur viktigt böcker och berättelser var. Jag kunde inte få nog utan läste allt jag kom över. Mammas och pappas bokhyllor, egna böcker, min systers böcker, kompisars böcker och inte minst biblioteket som var en outsinlig skatt av spännande böcker att läsa. Eftersom jag läste så mycket var det heller ingen som varken orkade eller ville sätta begränsningar, vilket gjorde att jag läste vuxenböcker och barnböcker blandat. Det har jag fortsatt att göra.

Berättelserna var viktiga också. När vi lekte målade vi upp hela världar med spännande händelser. Vi brukade också gå på utflykt med saft och kex och sedan satt vi där på bergsknallen och fikade medan jag berättade långa historier om spännande äventyr vi upplevt. I efterhand har jag funderat på om det var kexen som gjorde att kompisarna inte rymde... ;-)

Hur började läsandet för din del? Vad kommer du ihåg?

2 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag hade en pekbok som handlade om dockan Lisa. Min favoritbok, mestadels för färgerna tror jag. Några ord här och där. Den första jag läste. Sedan har det bara fortsatt. Kommer ihåg i första klass då jag fick vara hjälpfröken vid den tysta läsningen eftersom jag läst ut läseboken redan samma dag vi fick den. :)

Eva Holmquist sa...

Hej Hanna!
Ja, det går ju inte att låta bli att läsa när du väl börjat... ;-)