torsdag, juli 25, 2013

Intervju: Marcus Österström illustratör


Hej Marcus!

Du arbetar med omslaget till Förlora för att vinna och har tidigare gjort omslaget till Cirkoli. Kan du berätta lite om dig själv?

Hej Eva och alla andra som läser detta!
Är 23 år gammal och nyexaminerad efter att ha studerat Digital medieproduktion vid Umeå Universitet i tre år. Innan dess läste jag bild&formgivning på gymnasiet.
Nu med studierna bakom mig hoppas jag på att kunna fokusera fullt ut på att illustera! Drömjobbet vore att arbeta som concept artist med bokillusterandet på sidan av.


Hur är det att arbeta som illustratör?

Kul! Det är ju en dröm att arbeta med det man tycker är roligt och som jag egentligen ser som en hobby. Men det är också givetvis en utmaning och det handlar om att leverera ett bra alster i tid som känns rätt för både mig och klienten.
 

Hur går det till när ett omslag blir till?

Det kommer alltid en bild inom mig när jag hör eller läser någonting och det är den bilden som ligger till grunden för omslaget, sen ändras alltid den ursprungliga bilden under arbetsprocessen. De första idéerna som kommer behöver putsas på och utvecklas för att bli bra och originella. Oftast är den första tanken för enkel, så man ska inte nöja sig med den. När det kommer till själva kompositionen tittar jag oftast på klassiska verk och giganter inom konsten för att finna inspiration. Det har stor betydelse hur man väljer att bygga upp omslaget. Det behövs ett par skisser för att får alla bitarna på plats.
 

Vad ser du som viktigt för att ett omslag ska vara bra?

Det ska fånga konsumenternas blickar där den står i bokhandeln. Därför bör den vara originell, men ändå välbekant för att inte vara helt främmande. Omslaget måste också vara väl utfört och säga någonting om boken den pryder.
 

Du arbetar för närvarande på omslaget till Förlora för att vinna. Har det varit några specifika utmaningar för att få till just det omslaget?

Den främsta utmaningen för mig var bokens "aliens" - vailanerna. De har likheter med människor, men är en ny ras att tolka. Detta är en utmaning som man alltid står inför då man illusterar för fantasy och scifi, men det är också den utmaningen som gör det så intressant och roligt!


Om du fick önska ett drömprojekt. Vad skulle det vara och varför är just det ditt drömprojekt?

Det vore otroligt att få illustera någon nyutgåva till J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis eller J. K. Rowling. De räknas som de tre största inom fantasylitteraturen och de var min första kontakt med fantasyvärlden och har inspirerat mig och så många andra människor.
 

Om det är någon av läsarna på bloggen som behöver hjälp av en illustratör. Hur gör de för att få kontakt med dig och var kan de hitta exempel på vad du arbetat med?

Min portfolio hittar man här: www.artbymarcus.daportfolio.com
Vill man komma i kontakt med min kan man slänga iväg ett mejl till marcus.osterstrom@hotmail.com Mejladressen finns också i portfolion.
 

Tack för att du tog tid att svara på mina frågor! :-)

5 kommentarer:

Sandra Petojevic sa...

Jättesnygga bilder i Marcus' portfölj! Och om man klickar på "Digital" i menyn till vänster på portföljens hemsida så finns där en bild vid namn "Eragon 2.0" där Eragon sitter på huk och håller ett lysande blått drakägg. En (medveten?) optisk villa gör att det ser ut som om bilden rör sig! Eragon ser ut att väga och vrida ägget i händerna och detta ägg glittrar och blänker, i synnerhet om man ser på bilden en liten bit vid sidan av ägget!

Eva Holmquist sa...

Marcus är jätteduktig så missa inte att kolla in hans portfölj! :-)
Kram Eva

birgitta sa...

Toppen Eva - detta blir fantastiskt till din nästa bok! Imponeras särskilt av de digitala bilderna och det fantastiska ljuset i dem.

Eva Holmquist sa...

Tack Birgitta! :-)
Ja, jag tror att det blir jättebra! :-)
Kram Eva

Marcus Österström sa...

Tack Sandra och Birgitta för de fina kommentarerna om min portfolio! :)

- Marcus