lördag, november 02, 2013

Hur fungerar vailanerna?


I Förlora för att vinna som är första boken i Vailao-serien så är vailanerna (invånarna på planeten Vailao) en stor del i berättelsen. I boken får du små delar av hur de fungerar, men naturligtvis inte en fullständig beskrivning av hur de fungerar (det skulle bli en väldigt tråkig bok om jag tar med en lång beskrivning där... ;-) ). Det kan ändå vara intressant att få reda på mer så jag tänkte beskriva en del av det... :-)

Jag har innan beskrivit hur idén kom till hos Nilmas bokhylla.

Vailanerna är fundamentalt olika oss. De liknar mer insekter även om de inte är insekter heller... ;-)

De växer språngvis, vilket gör att de under lång tid ser likadana ut trots att de blir äldre. De har tre stadier: foster, barn och vuxen. Mellan varje stadie genomgår de något som de kallar skiftning som innebär att de förpuppas och omvandlas. De har ett utvändigt skelett. Det innebär att deras hud liknar larvers, d.v.s. fast och väldigt böjligt. De är så smidiga p.g.a. att de inte har ett hårt skelett. Som foster måste de har tillgång till jord. De liknar då suckulenter i konsistensen. Under den här tiden är de medvetna om vad som sker och kan röra sig, men inte prata. Sedan utvecklas de till barn och då är de c:a 1,6 m och pastellfärgade. När de sedan blir vuxna, vilket de blir efter c:a 30 år som barn, får de starka färger och mönster. Dessa färger kan variera beroende på sinnesstämning och omgivning. Som vuxna är de över 3 m långa så det är rätt stor skillnad på storlek mellan de olika stadierna.

Sophie, som kallas Soi av vailanerna, kan förstå vad vailanerna säger genom en översättningsmaskin som också översätter vad hon säger.

Det här var lite information om folket som lever på planeten Vailao.

Är du intresserad av att få reda på mer? I så fall fråga gärna så svarar jag... ;-)

Förlora för att vinna kan du köpa hos adlibris eller bokus.

Inga kommentarer: