söndag, oktober 02, 2011

Karaktärer från en annan tidsepok

Det finns många berättelser som utspelar sig i en annan tidsepok. I tonåren slukade jag historiska romantiska romaner. Det är inte alltid karaktärerna låter som om de verkligen kom från den tidsepoken utan rätt ofta finner man att de låter som om de kom från nutiden.

Nu menar jag inte att de bostavligen ska låta som om de kom från 1800talet eller 1500talet eller bronsåldern eller vilken ålder de nu ska föreställa komma från. Det skulle kunna ställa till problem, eftersom det inte är säkert att vi skulle förstå dem. Språket förändras över tiden. Däremot bör de ge intryck av att komma från den tiden med sätt att uttrycka sig, men också attityden de har.

En som gör detta väldigt bra är Gail Carriger. Jag läser för närvarande hennes Soulless. Det är en berättelse som utspelar sig i viktoriansk tid och där varulvar, vampyrer är en del av samhället (alternativ historia fantasy). Huvudpersonen är en viktoriansk ungmö och hon inte bara uttrycker sig på ett sätt som får en att uppleva att hon faktiskt kommer från den eran utan hon uppför sig också på motsvarande sätt och hennes attityd känns realtistisk. Det här är inte helt lätt att göra, eftersom en del attityder från den tidsepoken är knappast normala idag. Det gör att du behöver visa hur det fungerar på ett sätt som läsaren förstår att så här är det i den här världen. Egentligen samma problematik som du har i alla berättelser där världen skiljer sig från den vi lever i.

Har du läst någon bok som gör det här väldigt bra? Hur ser du till att dina karaktärer uttrycker sig på det sätt som man gjorde under den tidsepok du skildrar?

4 kommentarer:

My Myself and I sa...

Har inte läst men blir nyfiken på boken du läser nu

Andrea sa...

Kommer inte på något exempel spontant, men jag har sett alltför många exempel på det du beskriver, att personerna har värderingar och tänker på ett sätt som passar bättre i nutid än på 1700-talet eller när nu berättelsen utspelar sig. Jo, förresten, det skulle väl vara G R R Martin, då. Visserligen fantasy, men världen är misogyn medeltid, och han är faktiskt väldigt konsekvent med att även sympatiska personer har värderingar som att en adelsdams värde ligger i hur många söner hon föder, blodshämnd är helt ok även om det går ut över barn och släkten är viktigare än individen. Sedan kan förstås enskilda personer känna en inre kobflikt med de här värderingarna eller bryta mot normerna, men allt sånt framställs mycket trovärdigt.

Ponnymamman sa...

@My Myself and I: Du kan få låna den om du vill... :-)

@Andrea G R R Martin låter intressant. Har du tips om någon av böckerna som är extra bra?

Andrea sa...

Jag har bara läst A Song of Ice and Fire, de läses väl lämpligen i kronologisk ordning, A Game of Thrones kommer först (Martin har väl skrivit annat också, bla en novellsamling har jag för mig?).